Vill kunna eller kan allt

Varför kan män allt redan. Medan kvinnor har en något mer ödmjuk inställning till sin kunskap. Jag skulle inte säga att kvinnor nedvärderar sig själva, jag skulle säga att de är något mer kloka. Måhända att jag generaliserar, men det är trots allt fler män som dör i trafikolyckor och fler män som dör i drunkningsolyckor för att de överskattar sin egen förmåga.

Att tycka att man redan kan allt är kanske den mest utvecklingshämmande inställning man kan ha. Det gör att man inte frågar, inte läser på och aldrig hör sig för. Varför? Är det att erkänna sina brister, att inte duga? Tvärtom är det att ta ansvar att fråga, det visar på en vilja att utvecklas och lära. Förmodligen är det de som främst hade behövt läsa på eller fråga som inte gör det. Ju mer man kan om något brukar man inse hur lite man kan, eller snarare hur mycket mer det finns att veta och lära.

När jag stod inför mitt sjunde dyk förra året var jag toknervös. Skulle jag klara det, skulle det gå bra, tänk om, det var längesedan sist…. Jag fick min dykbuddy och guide (man är alltid två) och tog en refresher för att gå igenom säkerheten innan dyket. Det visade sig att jag var GRYM. Åkte tyngdlös genom korallerna. ”Har du bara dykt sju gånger?”. De berättade att tjejer ofta är nervösa och ängsliga innan dyket men brukar göra det väldigt bra, medan killar säger att de är skitbra och slänger sig i och så visar det sig att de har noll koll på läget och åker upp och ned som okontrollerbara pingpongbollar.

När det kommer till barn verkar det vara ungefär likadant. Kanske är det gamla könsroller, att det är kvinnans ansvar, som gör det. För mamman läser på. Under tiden hon är gravid, när barnet kommit och genom olika åldrar och lär sig hela tiden och står förberedd för olika situationer. Även andragångsmammor. Och tredje. Jag har träffat dem på kurser och i fikarum. Medan männen inte verkar ha samma intresse. Eller så kan de kanske bara allt redan?

För den som inte är färdig:
– fråga och våga ställ dumma frågor
– läs inte bara det du brukar, facebook, nyheter eller om ditt nördintresse. Läs om det okända. Läs om det nya. – Läs om dig själv och personlig utveckling. Hitta nya vinklar och andras ögon.
– Gå i terapi, var öppen, var ärlig när du ser på dig själv och våga förändra

Dela gärna om du vill...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

2 thoughts on “Vill kunna eller kan allt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *