Jakten på den goda frukosten

 

Jag är ingen frukostperson. Jag tycker att frukost är det tråkigaste mest nödvändigaste ont som mest bara skapar disk. Om det inte kommer på en tallrik serverat av någon annan i form av en eggs benedict, pannkakor …. Så är det sällan.

I Malmö har det aldrig etablerats en frukostkultur. Likt billiga falaflar som anses vara vår nationalrätt, mer för att dess frekvens och låga pris än kvalitet, så har brunchen blivit vår arbetarfrulle. Den vi tröstar oss med dagen efter, den vi tar barnen till och får ballonger, den vi frossar i. Jag hatar det.

Hur länge har jag inte efterfrågat ett frukostställe. Likt dygnetruntöppna Breakfast Club i Tel Aviv, eller alla möjliga ställen i London där pocherat ägg på en brödbit och hollandaise är basföda. Inte här. Det finns inte, så vitt jag vet, ett riktigt frukostställe med härliga olika sorters frukost att välja på, med kvalitet, välgjort, på tallrik. Ingen tråkig jäkla bröd och äggfrukost som man kan slänga ihop hemma. Något bättre. Något härligt. På menh.

Men nu har i alla fall pop-upp-frukost-klubben Brekkie dragit igång. De har kört vid ett tillfälle och det blir fler. På Malmös första food space ”Gro’up” som bland annat hjälper till att förvalta idéer med Bastards ägare Nina Christensen i spetsen slipar de nu sin nästa omgång frukost.

Samtidigt tog Saltimporten sitt frukostansvar och körde en söndag med Eggs benedict och Bloody Marys ute i magasinet, vilket de utannonserade lite halvhögt på sitt instagramkonto. Det var bannemig den bästa bloody mary jag någonsin sippat på. Inga slabbiga sunkiga tomatjuicer här inte, bara friskt och frukostgott.

Och så plötsligt, caféet FYN byter ägare, döper om sig till Jord och ska köra frukost hela dagen (tips från Lina). Det blir veganskt, raw och overnight oats (kall gröt) för hela slanten. Jag som aldrig varit ett fan av Fyn, mest för att det är omysigt och inte speciellt charmig service hoppas på det bästa. Kommer lätt testa en frukost i alla fall.

Men mest av allt hoppas jag på ett stående ställe med riktigt bra skapad eggs florentine. Till dess tycker jag om avokadomackan på Atrium, på Geijergatan 53 och har sett en intressant macka dyka upp på nya Kärleksgatan 3 också.

 

 

Dela gärna om du vill...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *