Jo saying

Tonny
Conny
Ronny
Bonny
Sonny
Jimmy
Benny
Vinny
Kenny
Sammy
Lenny
Johnny
Tommy
Eddy

Well…

Den Jimmy jag var ihop med hamnade på ungdomsanstalt i högstadiet efter att ha knivhuggit någon i magen, Bonny var bråkstaken i kvarteret där min dagmamma bodde och den till synes livsfarliga vaktisen på gymnasiet hette Sonny och hade guldring i örat. Vem har inte haft en vaktis med Y-namn.

Dela gärna om du vill...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

6 thoughts on “Jo saying

  1. Jag beskriver ett fenomen som jag tycker är intressant. Visst är jag medveten om klassaspekten, men jag har inte lagt några värderingar någonstans i inlägget. Det läser du i så fall in helt själv och då ligger det mer hos dig än hos mig.

 1. Hej Karin! Jag tycker precis som Rebecka att detta är ett hemskt inlägg, och tycker mig visst se en värdering inför dessa namn som du gör klart att du känner en stark alienation inför. Du listar först alla namn som sluter på Y, sedan berättar du om tre män du själv mött vars namn slutar på Y. Män, som enligt dig, alla uppvisat tecken på våld eller kriminalitet och som alla uppenbarligen haft en klasstillhörighet som du inte identifierar dig med (dagmammas kvarter och vaktmästare). Från mitt håll, någon som både har Y-namn i familj- och vänskapskrets, ställer jag mig fundersam till vad din egentliga poäng är. Att arbetarklassen är dömd till ett liv i utanförskap? Att vi är farliga? Födda in i kriminalitet? Njä, tycker det känns ganska så obehagligt faktiskt.

  Vi ses!
  Tone

  1. Hej Tone.

   Tråkigt att ni uppfattar det så. Det var inte min mening och det är verkligen inte det jag vill eller det som var mitt syfte, att klanka ned på en klass. Så då tar jag åt mig av det ni säger och förstår att jag uppenbart uttryckt mig fel eftersom det gett sådana reaktioner. Jag tycker inte ni har fel men tycker det är synd att ni fått fel uppfattning om mig och mina värderingar. Ex. när du säger ”dagmammas kvarter” förstår jag inget alls och det är i så fall du som kategoriserar den yrkesgruppen i en lägre klass än…? Jag har faktiskt inte alls dragit den parallellen eftersom jag är uppvuxen hos dagmammor och inte sett dem som annorlunda än min egen familj. Det nämner jag enbart för att sätta ”killen i kvarteret” i ett sammanhang geografisk och åldersmässigt. Jag hade lika gärna kunnat skriva ”i mitt kvarter”. Jag drar inga av de poängerna du nämner mer än att jag tycker att det är ett märkligt fenomen att det är vanligare med Y-namn inom, exempelvis, kriminella grupper.

   Jag ber om ursäkt för det hela. Anledningen till inlägget var en diskussion på P3 där de tog upp att en stor del av landets vaktmästare hade Y-namn. Det diskuterades ingen klass och man förde inget vidare resonemang kring det än konstaterandet. Därav kommentaren om just vaktmästaren.

   /K

 2. Karin jag tog det inte alls så jag tyckte bara det var kul för så är det ju!!! Min bror heter Jimmy så jag har också någon i min familj med Y-namn.

 3. Det finns en sociolog som skrivit en avhandling om detta ämne. Ronny heter han (kommer dessvärre inte ihåg efternamnet) och den handlar om varför det är så få inom den akademiska världen som har Y på slutet av deras namn, väldigt intressant faktiskt.
  Men som alltid är det tveksamt att dra några slutsatser kring detta då personer som har just Y-namn kommer att komma i kläm.

  /Martiny

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *