Från en pappaidiot till andra pappaidioter

Litteratur och krönikor riktade till blivande pappor är under all kritik. Ett framsteg sägs vara att förr fanns det ingen litteratur till mannen alls. Jag vet inte, men det kanske ändå var bättre så. I alla fall när det låter övervägande så här:

 

”Håll dig rimligt nykter när förlossningen närmar sig”. ”En kall öl eller en whiskey kanske inte är fel efter att spänningen släppt” / I den nya boken Grattis, du ska bli pappa av Magnus Reithner.

 

En av de mest sålda böckerna av Dick Sundevall ”Du ska bli pappa” jämför vikten på barnet i ölburkar.

 

Och en krönika riktad till männen börjar med det viktigaste: ”Du har med dig telefonen till sjukhuset bara för att kontakta närmaste familj. Du svarar självklart inte om kompisar ringer för att berätta om fotbollsresultat, du uppdaterar inte facebook var femte minut, du sticker inte in på toaletten för att spela Angry Birds”

 

REALLY.

 

Hade jag varit man hade jag blivit tokförbannad för att fullkomligt dumförklaras. Och varför kan inte en enda bok riktad till mannen som handlar om graviditet och förlossning vara seriös utan måste innehålla en massa skämt och humor. För att det ändå är kvinnans ansvar? För att man måste skoja till det så mannen inte blir för rädd för det stora ansvaret hans spermier har resulterat i? Dessa män som annars är så ansvarsfulla och handlingskraftiga att de sitter på så gott som varenda styrelseposition i landet.

 

Blir så trött.

 

Den bästa litteraturen är den skriven för båda parter. Det behöver inte skiljas åt och pappan har precis lika stor behållning av att veta hur det går till, vad som krävs och behövs, på en seriös nivå som mamman. Tramsig litteratur till männen fortsätter bara befästa rollerna där han  behandlas som att han inte har något ansvar varken för eller under graviditet, förlossning eller barn. All litteratur till mamman som handlar om graviditet och förlossning är däremot skriven på största allvar. Genomseriöst. Det här är ingen lek.

 

Tack för hjälpen pappaböcker. Ni har just gjort det ännu svårare för de kvinnor där ute som försöker få förståelse för vad de går igenom, som går hos psykolog för att klara rädslan inför förlossningen, som har så ont i kroppen av graviditet att de blir handikappade och som vill att mannen ska ta det lika allvarligt som dem.

Dela gärna om du vill...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

7 thoughts on “Från en pappaidiot till andra pappaidioter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *