Könsproblem och köproblem

När allt ska automatiseras och digitaliseras för att effektivisera uppstår en rad problem. Som idag när jag skulle boka ett läkarbesök. Detta var förut enkelt. Man ringde, man fick en tid, man gick till vårdcentralen. Nu har jag ringt 3 gånger och hamnat i olika knappvalssystem som lett till antingen att jag stått med flertalet val som inte passar mitt ärende utan möjlighet att komma vidare. Eller har allt plötsligt hängt sig, det tutar tre gånger i örat och samtalet är avslutat.

Vid en av mina uppringningar bad rösten mig att knappa in mitt telefonnummer, jag var plötsligt utslängd och fick ett sms vilket ledde till en webbplats där jag skulle logga in med bank-ID för att svara på frågor om mitt ärende så att hjälpen skulle gå snabbare. Snabbare? Bland de val jag kunde göra fanns ungefär allergi, hosta, eller ont i magen. Sedan var det dead end. Bra där UX-designer. Enligt dig finns det ungefär 5 orsaker till att söka läkare. Men jag vill till gynekologen.

Alternativet att söka besvär fanns också. Nu är det inte så att jag ska till vårdcentralen för någon obskyr och ovanlig åkomma mellan benen och ändå fanns det inget resultat som stämde överens med mitt ärende.

På inga sätt har denna automatisering gjort det lättare för mig att söka vård. Det är möjligt att det sparar in någonstans på annat håll. Hos mig skapar det endast frustration när varken telefonssystem eller datorsystem fungerar smidigt även om tanken är god. Kunde även kontakta webbdoktor. Sjukt läskigt tycker jag att prata om mitt kön med en främmande person via nätet.

Nu har jag använt den hederliga telefonen. För att få veta att jag ska kontakta min barnmorska för gynekolog. Fast vårdcentralen visste inte riktigt. När jag frågade om man inte bara går till barnmorskan när man är gravid menade de att det var lite oklart och barnmorskor ”är ju ändå bra på sånt där”. Det gick ju också att gå till Emma-kliniken som har gynekolog. Någon annan än jag som blir förvirrad av sjukvårdssystemet. Snart 40 och förstår fortfarande ingenting av det.

Dela gärna om du vill...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *