Lobbyism folket, lobbyism.

Läser om vaccinet mot svininfluensa som alla hysteriskt gick och tog och som sedan visade sig ha förödande konsekvenser för en del. Det är något i detta jag inte förstår. Masspsykosen. Att så blint tro på det som sägs utan att reflektera. Jag ska inte säga att jag inte skulle gå på ett sådant råd, men jag vet i alla fall att den gång blev jag istället skeptisk och lät bli. Ifrågasättande. Och ibland undrar jag över okunskapen kring industrin fungerar.

Alla läkemedel, livsmedel med mera som produceras har ett företag bakom med ett intresse. Om plötsligt en hel läkarkår går på en linje kan det vara så att detta är rätt linje, det finns kunskap och vetanskap. Det kan också vara andra faktorer som spelar in. En trend, en sanning, en situation kan vara resultatet av lobbyism och reklam. Alltså företag som påverkar personer att handla i viss riktning. För det finns pengar att tjäna. Förstås.

När det gäller läkemedelsbranschen och närliggande har jag jobbat mycket med kommunikation för dessa. Och vet att eftersom man inte får göra reklam till allmänheten gör man det mot de som kan påverka allmänheten. Politiker, läkare, barnvårdare etc blir ständigt bearbetade av företag och organisationer. Dessa personer är inte på något vis immuna mot reklam och information, för påtryckningar och mode. De är människor precis som du och jag och inte rationella i sina val även om de tror det. Det tror vi alla om reklam.

Jag tycker att läkemedelsföretag behöver nå ut med sin information. För att ens få behandling idag eller få hjälp i en situation är du helt i händerna på vården (eller en googling) för att få veta vilken hjälp du kan få. Men man kanske ändå ska ha med sig ett kritiskt tänkande och fundera en smula över varför. Varför händer detta just nu. Vem vad och vilka intressen ligger bakom.

För att ta upp ett annat exempel än vaccin, ersättning till bebisar istället för bröstmjölk. Tveklöst en fantastisk produkt när den behövs. Men hälften av Sveriges barn ammas inte just nu. Det skulle vara intressant att veta varför. Jag har svårt att tro att 50 % av Sveriges mammor har fel på mjölkproduktionen och inte kan amma. En vän födde för några veckor sedan och fick frågan direkt på BB ”Har du tänkt amma eller ge ersättning” vilket fick henne att reagera en aning. Och om man tror att det inte är företag som ligger bakom och har ett intresse och bearbetat dagens mödravård så är man naiv. Återigen. Ställ frågan varför. Varför just nu. Varför så många. Jo, det är många som vinner på att göra flaskmatning till en trend liksom någon vinner på att göra ett vaccin till något man tror är oumbärligt, och när vården, redan innan mamma och barn ens försökt amma, får frågan om de ska ha industritillverkad barnmat istället, kan man vara ganska säker på att industrin lyckats. Och när människor köar för ett vaccin de inte vet vad det är då ligger nog en del skrämsellobbyism bakom.

Dela gärna om du vill...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

2 thoughts on “Lobbyism folket, lobbyism.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *