Reclaim vår mjölk /kalven o babyn

När vi ändå pratar om mjölk. Om industrin påstod att kalvar lika gärna kunde ha ersättning. De behöver inte dia. Vilket liv det skulle bli. Djurvänner skulle skrika. Ändå går det en flaskmatartrend när det kommer till våra egna barn. Det har delat många i två läger där de som väljer ersättning känner att de måste försvara sig till den grad att argumenten blir dumma. 

Det är jättebra att det finns alternativ. Superbra. För de som inte kan amma av olika anledningar. Men att därmed påstå att det är likvärdigt blir är fel. Det finns ingen anledning att bli arg på BVC eller någon som säger att amning är naturligt. För det är det ju. Det behöver inte vara ett argument utan bara ren fakta. 

Det ligger en stor industri och lobbyaparat med intresse i ett ökat köp av ersättning och som driver frågan. Att tro annat är naivt. De vill att vi slutar amma för ökat försälning och driver argumenten. Det är ju tur att det finns en motpol i den svenska (och världens) vård som fortsätter försöka få/och hjälpa familjer att amma eftersom det bidrar till ökad folkhälsa. Som håller fast vid den kunskap som finns. Kan man inte och vill men inte är det bra att det finns alternativ, och vården ska såklart stötta en i ens beslut.  Men att börja argumentera för att en industriellt framställs produkt skulle vara precis samma sak som amning är som att säga att potatismos och pulvermos är samma sak. Eller en hemgjord bea och pulverbea. Fast ändock lite värre. 

Bröstmjölken är individuellt anpassas för just den mammans barn. Det tycker jag är rött häftigt. Förutom sammansättningen där det går att härma vitaminer mm så fungerar kroppen så fiffigt att det amningen hjälper livmodern att dra ihop sig (vilket man annars får ta tabletter för), minskar risken för bröstcancer hos kvinnan och ökar motståndskraften hos barnet. 

Länge leve mjölk till kalvar och bebisar. 

Dela gärna om du vill...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

1 thought on “Reclaim vår mjölk /kalven o babyn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *