Släpp prestigen och var öppen

Stolthet och prestige är förmodligen de sämsta egenskaperna man kan ha för att lära sig mer om andra människor, situationer och att utvecklas. Att ”redan kunna allt” och att ”redan veta” är den sämsta inställningen för att lära sig något nytt. En del yrken är fulla av prestige och prestigefyllda människor och det läggs ett värde i detta. I andra yrken ses prestige som en spärr för ett bra arbete. Till exempel i reklambranschen. ”Prestigelös” står det ofta i jobbannonser att man ska vara. Att stå för sitt arbete, kämpa för sin sak och för kvalitet är en sak. Prestige är en annan. Prestige är att inte kunna lyssna på andra, att ta kritik som en personlig förlust och att ha en spärr inför nya intryck och lärdomar. Vilket inte alls fungerar när man jobbar tillsammans med andra människor och om man hela tiden vill utveckla arbetet till något bättre. Ibland undrar jag vad prestige grundar sig i. Osäkerhet? Känsla av att avslöjas som inte bra nog? Inte känna sig bra nog? Eller att helt enkelt känna sig bäst och on top of the world?

 

Öppenhet, nyfikenhet och prestigelöshet tar en lång längre. Den som redan kan kan alltid lära sig mer, och varje gång man står inför en ny situation eller en ny person kan man lära sig något nytt. Med inställningen om att aldrig vara fullärd är man öppen inför andra människor och utvecklas ständigt, på sitt jobb, med sin partner, i sitt liv. Om man så jobbat med samma sak i åratal och gjort samma sak om och om igen är det den som säger ”jag kommer aldrig var fullärd” Som har mest att vinna. Tänk vad mycket man missar om man redan vet allt och inte vill lyssna. Bara en ny vinkel på något du hört flera gånger tidigare kan ge något. Våga vara nybörjare.

 

Så ett tips. På jobbet, hemma eller på festen. Sänk garden. Sänk prestigen. Lyssna och bli bättre. Det är ingen som kommer se dig som en sämre människa eller som okunnig, utan som lyhörd. Vilket är en långt trevligare egenskap än prestige.

 

Ibland är det en resa. Nej, det är nog en ständigt pågående resa.  Ju mer trygg man är i sig själv desto lättare är det att var prestigelös och inte ta andras åsikter eller uttryck som personlig kritik.

Dela gärna om du vill...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *