Nu är det så här att man inte längre behöver äta små kycklingar som levt så trångt och kort att vingarna vi gnagar på är lika små som en kajas. Skitmat är vad svensk kyckling är. Det går att få så mycket bättre i andra länder. Frodiga härliga kycklingar som levt. Vi talar om svenskt kött och svensk djurhållning men här kan vi verkligen inte skryta. I länder som Marocko kan man få en färsk kyckling som nackas framför dig. Uppfödd på en liten gård. Inte i en fabrik. Köttfabrik. Bastard köper sin kyckling från Frankrike. För att den är bättre. Så det är välkommet att det börjar dyka upp fler alternativ i våra otroligt monopolstarka butiker. Det finns inte mycket till mångfald här inte jämfört med många länder. Kolla in mjölkhyllan i Sverige jämfört med till exempel spanien. Eller smörhyllan. Vi har ungefär tre varumärken att välja på. I andra länder en uppsjö vilket påverkar både pris och mångfald.
I alla fall. Det blir bättre. Det finns och kommer allt fler alternativ. Konsumenterna blir mer medvetna och kräver mer.
Vi äter massor av kyckling. Kycklingar som aldrig sett solen, lever trångt, äter skitmat. Jag älskar kyckling! Numer köper jag alltid bra kött för att jag vill ha ett bra samvete och bra mat – och för att det går!
Det kostar mer. Men hellre att jag äter bra kyckling mer sällan och har gott samvete än att jag köper billig kyckling ofta.
Samma med ägg. Det är bara att styra handen och ta ett paket från frigående höns UTE än de andra. GÖRDET! Sebastian från nya Reko Kyckling pratar eko med mig på Malmöfestivalen.