Baksidan av ett glas kall god mjöl. 

Kon separeras från sin kalv inom ett dygn efter födseln för att vi ska åt mjölken. Föda och ge bort gång på gång. Och kalven separeras direkt från sin mamma. Oetiskt. Ingen skånemejerieridyll även om de får beta på gröna ängar några månader om åter. 

”Det enda kon vill, av naturliga skäl, är att få ta hand om sin kalv genom att tvätta, dia och vakta den.
Problemet är att kalven dricker upp mjölken som mjölkbonden vill sälja, vilket innebär att kalven separeras från kon generellt inom ett dygn efter födseln. Detta eftersom människor vill åt kons mjölk, mjölken som var ägnad just för kalven.

Förlusten av kalven medför kon stor stress, tills hon blir inseminerad på nytt, föder en ny kalv som kommer att separeras från henne direkt. När kon når en ålder på cirka fem år är hon uttjänad”

Hela texten läser du här

Jag hälsade på restaurangen Ängavsllen en gång och deras kohagar. De separerar också kalven från sin mamma, men i alla bara en gång om dagen. Sedan sammanförs de igen. Som ett dagis. Bara det att v kanske inte  skulle sätta våra bebisar i dagis efter några dagar. Mer humant än mjölk och ekomjölk i alla fall. Mest humant är att dricka något helt annat dock.

Dela gärna om du vill...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

1 thought on “Baksidan av ett glas kall god mjöl. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *