Mitt försäkringsbolag tycker att jag är en idiot

 

Bredvid varandra är det mycket uppenbart. Det här är inte bara så dumt för att det befäster förlegade könsroller vilket man kan anmäla reklamför (tack reklamsverige) utan för att Länsförsäkringar förlorar så mycket på att tala så här till sina kunder. Med denna reklam berättar Länsföräkringar på tydligaste vis hur de ser på kvinnors respektive mäns kompetens och genom att förminska kvinnan gör man sig ovän med en ganska stor kundgrupp. Ganska osmart. Tyckte Länsförsäkringar också som insett sitt misstag och bett om ursäkt. Att ingen sett det uppenbara innan är dock en gåta.

 

Lika beklämmande är  idiotkommentarer på Dagens Media:

”Men herregud, var är sexismen? Att hon är klädd i 50-tals kläder? (Mode någon?). Kroppspråket? (Gubben ser skitrist ut mellan hon ser hur fräsch ut som helst. Stackars kvinna). Att hon inte tror hon kan äga en egen bank? (Vem fan gör det?). Vilken rolig feminism”. /Man

 

Jag vet inte varför denna man uttalar sig alls. Dels har han inte förstått kritiken alls, dessutom är han man och har inte en aning om hur det känns att bli bemött med skepsism bara på grund av att man tillhör ett speciellt kön. Precis som att bli bemött på ett visst sätt på grund av ålder eller annan tillhörighet. Jag vet, och jag blir förbannad jag blir när jag bemöts av reklam som utgår ifrån att jag är dum i huvudet.

 

Näste kommentar:

Trist när det blir sånt mediadrev för små saker… *SUCK*/Man

 

Men detta är inte en småsak. Tvärtom är det ett stor problem hur män respektive kvinnor framställs i media. Ett så stort problem att de som förstår och bryr sig alltid har detta i beaktande när reklam skapas. Så stort problem att Guldägget i år har det som hjärtefråga. Så stort problem för att det går långt djupare och är långt större än en tryckt annons eller butiksskylt. Den annonsen är bara ett skyltfönster för hur djupa strukturer ser ut och det är när sådant här kommer upp som det blir så uppenbart. Det handlar om hur vi tilldelar makt och värde eller fråntar makt och värde genom kommunikation.

 

Jobbar man med reklam får man gärna tänka varje gång. Är detta okej.

Det är det Länsförsäkringar Uppsala som gjort reklamen som är lokal.

 

Dela gärna om du vill...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

1 thought on “Mitt försäkringsbolag tycker att jag är en idiot

  1. Meh, så sjukt
    Såg denna bild på fb och tänkte att det skulle vara intressant med din input.
    Håller med i vad du skriver, själv känner jag mig bara så trött på sk-ten och frustrerad på folk som inte förstår.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *